torsdag den 1. november 2007

Giv køkkenbordpladen en omgang - den dyre model

Selvom jeg er flyttet fra den lækreste bordplade, så spørger den nuværende ejer mig heldigvis stadig til råds en gang imellem. Så det gav mig anledning til at gengive min ene tale omkring træbordpladens fortræffeligheder her.

Der er jo ingen tvivl om at sådan en ser flot ud - men folk vælger det ofte fra, fordi man er bange for at skulle vedligeholde, men det er slet ikke så svært!

Du skal bruge
  • Køkkenbords olie
  • Klude - massere af klude (gamle t-shirts, håndklæder, viskestykker, engangskarklude)
  • 4-5cm bred, men flad pensel eller blot en engangs skuresvamp
Jeg kan godt li Tripp Trapp olie, så den køber jeg, men gå i din lokale maler eller silvan hvis du absolut skal. SPØRG, for det er vigtigt at få en der passer til din bordplade - her tænker jeg på træsort, og om den er lys, mørk eller midt imellem...

Mht. til olie valg, så skal du også tænke på hvilket resultat du gerne vil have - igen, lys, mørk eller midt imellem OG om den skal være MAT eller BLANK. (Jeg foretrækker mat).

Så igang
  • Rens bordpladen med en våd klud
  • Tør bordpladen af (den skal være HELT tør inden du går videre)
  • Påfør olie med pensel eller svamp, ikke for lidt og ikke for meget.
Pas på at der ikke kommer olie på væg, kogeplade, vask og gulv - det er ikke nemt at få af når det først er tørt!
  • Lad bordpladen suge olien (læs på dåsen, hvor lang tid netop din olie skal stå)
Tricket er at påføre netop nok til at bordpladen ikke suger det hele op i løbet af den tid, hvor bordpladen skal stå og suge olien - hvis du opdager tørre pletter, så tag svampen og træk lidt af det omkringliggende olie hen over pletten.

  • Tør al overskydende olie af
Her skal 90% af kludene bruges - tør og tør og tør, indtil du har en bordplade med en "olie hinde" som stadig vil give dig olie på fingeren når du rører ved den.

  • Poler bordpladen med rene klude
Der er vigtigt at det ikke er klude du har brugt til at tørre overskydende olie af med. lav en hård "bold" af et par klude - så kan du ligge vægt i, og derved opnå den friktion der giver den varme der skal til for at få olien olien til at trænge godt ind i træet og give en vandafvisende overflade. Her skal der arbejdes over hele bordpladen, så alle delene får en tur eller to med "wax on, wax off" teknikken som vi alle kender :)

Lige endnu en warning omkring olien
Pas på det ikke drypper på gulvet, løber ned af kanten eller kommer op vægge - og omkring vask og kogeplade. Det kan tørres af så længe det er vådt, men så snart det er tørt skal der mere til for at få det væk!

Ridser og sådan noget skidt
Hvis din bordplade har ridser og andet skrammel, kan man med fordel bruge tiden mens bordpladen suger olie, på at give hele bordpladen en tur med et meget fint sandpapir - korn 400 og op efter. Gøres det i olien, opnås et rigtig godt resultat.

5 kommentarer:

noeliah sagde ...

Jeg syns det er rart at vide at du foretrækker en mat bordplade. Det er et godt udgangspunkt for vort fremtidige samarbejde!

Anonym sagde ...

meget interessant, tak

Anonym sagde ...

How ԁiԁ these cοmments get so mudԁlеd it's tiresome reading them.

Here is my homepage ... pay day loans fast cash

Anonym sagde ...

I've been looking for a good article on this for a few days, and this has been a good help. I will be getting this shared on facebook for sure.

My weblog; cheap personal loans

Anonym sagde ...

Today's task - college revision...got to....do some....

Also visit my web page :: fast loans